Muzeju nakts 2022

14. maijā atkal kopā ar apmeklētājiem! Aicinām uz Latvijas muzeju nozares gada lielāko pasākumu, kas ir daļa no Starptautiskās akcijas “Eiropas Muzeju nakts”. Šogad Latvijas muzeju naktij nav vienojošas tēmas, katrs stāstīs par īpašo, saistošo un aktuālo, kas notiek muzejā. Valmieras muzejs aicina uzzināt, kādi stāsti dzīvos topošajā muzeja ekspozīcijā “de WOLDEMER”. Vēsture, dziesma, teātris, kultūras mantojums un dabas tuvums –  šādās noskaņās ieskanēsies viss novads.

 

15.00 – 17.00 Garšaugu dārzā Pilskalna ielā 2

“Viens malks veselības”, tikšanās ar zāļu zinātāju Zeltīti Kavieri.

 2022. gada pirmais pasākums no cikla “Viens malks veselības” kopā ar zāļzini Zeltīti Kavieri notiks 14.maijā. Būs iespēja uzzināt, ko varam un pat vajag iesēt un izaudzēt savā dārzā vai balkona kastē, lai to lietotu savai veselībai. Tur augošie augi sniedz veselību ne tikai cilvēkiem, bet  iepriecina bites, taureņus un citus apputeksnētājus, kas veicina  bioloģisko daudzveidību pilsētā. Latvijas Dabas fonds par šī gada dzīvotni ir izvēlējies pilsētu,  atgādinot, ka 68% sabiedrības dzīvo pilsētās. Bet arī tad ir iespējams katru dienu piedalīties veselības uzturēšanas un zaļās vides veidošanas procesā.

Kopš 2011.gada, kad pie Valmieras muzeja ēku kompleksa Pilskalna ielā 2 izveidoja baroka tipa ārstniecisko augu un garšaugu dārzu, muzeja piedāvājumā ik gadu ir arī dažādas vides iniciatīvas. Garšaugu dārzs kalpo kā vieta kur piestāt, atpūsties un izzināt, apliecinot, ka zaļā pilsētā vienmēr patīkamāk uzturēties.

 

17.00 – 01.00 Vecpilsētas teritorijā

Ārtelpas izstāde – spēle “Atslēdz Valmieras senāko vēsturi”

Gada nogalē Valmieras muzeja pils kultūrvides centrā durvis vērs jaunā vēstures ekspozīcija “de Woldemer.”  Muzeja nakts laikā būs iespēja pavērt priekškara maliņu un ielūkoties aiz tā, iesaistoties pilsētvides izstādē-spēlē “Atslēdz Valmieras senāko vēsturi”. Dažādās  vietās pilsētā izvietotajos 8 vides stendos uzzināsi kādu Valmieras stāstu, un saņemsi  vienu norādi. Savācot visas norādes atminēsi noslēpumu, atradīsi atbildi uz jautājumu. Bet dienai pārejot naktī pils vīzija iemirdzēsies.

 

17.00 – 19.00 Muzeja pagalmā

Radošā darbnīca “Valmieras vecpilsētas glezna”

Katra fantāzijā mīt stāsti un tēli par tāliem laikiem: Valmieras pils mūri un bruņinieki, seni cilvēki dīvainos tērpos,  lietas un priekšmeti, kurus tagad atrast var tikai arheoloģisko izrakumu laikā.  Nāc zīmē, līmē, izkrāso, lipini no plastilīna, veidojot savu Valmieras vecpilsētas gleznu un izzinot pilsētas stāstu.

 

19.00 – 01.00 Izstāžu namā

Izstāde “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra”, grafika un keramika.

Pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis Pēteris Martinsons (1931–2013) dzimis un pirmos trīspadsmit dzīves gadus pavadījis Daugavpilī, bet viņa māksla un personība suģestēja un iedvesmoja dažādu paaudžu keramiķus Latvijā un ārvalstīs. Mākslinieks lielu daļu sava radošā mantojuma dāvinājis dzimtajai pilsētai, rodot tam mājvietu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Gada nogalē cietokšņa pulvera noliktavas ēkā tiks atklāta “Pētera Martinsona māja” ar mākslinieka radīto darbu pastāvīgu ekspozīciju. Valmieras muzejā Marka Rotko centra kolekcijas izstādē skatāmi mākslinieka grafiskie tušas zīmējumi un keramika, kas stāsta par mākslinieka nezūdošo vēlmi eksperimentēt ar keramikas materiāliem un tehnikām. Līdzās apgleznotiem porcelāna šķīvjiem un vāzēm mākslinieka meistarību apliecina svēpētas māla kompozīcijas un monumentālas šamota figūras, mēģinot rekonstruēt sajūtas un laika liecības. Tēlainās domāšanas dziļums, radošās uztveres plašums, māksliniecisko izpausmju daudzpusīgums liecina par mākslas jomā izcilas personības būtību.

 

19.00 – 01.00 Izstāžu nama vestibilā

Ekspresizstāde “Pavasaris. Vilhelmam Purvītim 150.”

Valmieras muzeja Izstāžu nama vestibilā apskatāma viena no Valmieras muzeja kolekcijas pērlēm, gleznotāja Purvīša darbs “Pavasaris”. Purvītis, kā latviešu nacionālās ainavu glezniecības izveidotājs un vērienīgākais modernizētājs, ir atzīts par vienu no galvenajām personībām Latvijas 20. gadsimta pirmās puses vizuālajā mākslā. Ar 2021. gada novembrī UNESCO Ģenerālās konferences 41. sesijā pieņemtu lēmumu Vilhelma Purvīša 150. jubileja ir iekļauta 2022. gada UNESCO svinamo dienu kalendārā, izceļot personības, kas ar savu darbu devušas būtisku ieguldījumu izglītības, zinātnes un kultūras attīstībā. Visa gada garumā kultūras institūcijas Latvijā piedāvās plašu un daudzveidīgu notikumu programmu.

 

19.00 – 20.00 Valmieras muzeja iekšpagalmā (zem ozola)

Bērnu un jauniešu koncerts “Mūsu Muzejs”

Muzejs mūsdienās ir ne tikai kultūras mantojuma krātuve, bet arī tikšanās vieta – dažādiem stāstiem, kultūrām un cilvēkiem. Tas ir arī stāsts par draudzību, mīlestību, pieredzēm, prasmēm, tikumiem un sajūtām. Par to dziedās un spēlēs saksofonu ansamblis “Valmieras meitenes”, vokālās studijas “Smaidiņi” un “Notiņas”,  jaunatnes centra “Vinda” ansamblis “NoConcept”, Valmieras YAMAHA mūzikas skolas ansamblis “EPIC WOLF ORCHESTRA”.

 

21.00 – 22.00 Valmieras muzeja iekšpagalmā (zem ozola)

Vakara izskaņā apmeklētājiem piedāvājam noskaņu koncertu “Ar Tevi”, kopā ar duetu Mediante.

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top