Izstāde “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra”. (līdz 28.05.2022.)

Izstādes afiša

Pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis Pēteris Martinsons (1931–2013) piedzima un pirmos trīspadsmit dzīves gadus pavadīja Daugavpilī. Vairāk nekā pusgadsimtu ilgās radošās darbības laikā viņa māksla un personība suģestēja un iedvesmoja dažādu paaudžu keramiķus Latvijā un ārvalstīs. Dzīves nogalē mākslinieks lielu daļu sava radošā mantojuma dāvināja dzimtajai pilsētai, rodot tam mājvietu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Pētera Martinsona tēlainās domāšanas dziļums, radošās uztveres plašums, māksliniecisko izpausmju daudzpusīgums un lieliskās pedagoga spējas liecina par mākslas jomā izcilas personības būtību. Jau bērnībā paustās intereses vēlāk tika rūpīgi, mērķtiecīgi un pārliecinoši pilnveidotas. Tā nav nejaušība, ka dažādu objektu konstruēšana no kartona mudināja studēt arhitektūru, apkārt redzēto un iztēlē radīto līniju un formu savirknējums uz papīra tika izkopts līdz smalkiem, pat kaligrāfiskiem darbiem tušas zīmējuma tehnikā, lielā interese par teātri vēlāk iedvesmoja veidot scenogrāfiju teātra izrādēm, bet ziņkāres mudinātā mālu lipināšana kļuva par Pētera Martinsona dzīvesveidu.

Izstādē “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra” skatāmi mākslinieka grafiskie tušas zīmējumi, kas radīti gan kā atsevišķi eksponējami mākslas darbi, gan kā ikdienas sajūtu un radošās domas lidojums. Rotko centra kolekcijas plauktos savu vietu raduši arī šķietami niecīgi, bet viņa personību atspoguļojoši smalki zīmējumi uz apsveikumu kartītēm, ielūgumiem, piezīmju grāmatiņu lapām vai no teksta brīviem laukumiem, kas gaidīja savu eksponēšanas laiku un telpu.

Apceres par kosmisku, arhitektonisku, cilvēcisku, tektonisku tēmu un dažādu motīvu savijumiem Pētera Martinsona zīmējumos bieži vien bija gan aizsākums, gan turpinājums apjomīgiem keramikas materiālos veicamiem darbiem. Izstādē “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra” skatāmā Pētera Martinsona keramika papildina ar roku zīmētos zīmējumus, lai atspoguļotu mākslinieka nezūdošo vēlmi eksperimentēt ar keramikas materiāliem un tehnikām. Līdzās apgleznotiem porcelāna šķīvjiem un vāzēm mākslinieka meistarību apliecina svēpētas māla kompozīcijas un monumentālas šamota figūras, mēģinot rekonstruēt sajūtas un laika liecības, ko keramiķis ir iemūžinājis materiālā.

Kopumā Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Pētera Martinsona kolekcijā pašlaik ietilpst 800 mākslas darbi – mākslinieka pirmie veidojumi un virpojumi, ciļņi ar literāru darbu varoņiem, monumentālas figūras, virkne funkcionālu un stilizētu trauku, trausli porcelāna darbi, ar dažādu materiālu palīdzību atveidotas konkrētas būtnes – vārnas, lauvas, suņi – un tektoniskas būves – torņi, būri, figūras, skices, kā arī vairāk nekā 50 tušas zīmējumi. Pētera Martinsona kolekcija ik gadu tiek papildināta ar dāvinājumiem un iepirkumiem. 2022. gadā Daugavpils cietokšņa pulvera noliktavas ēkā līdzās Rotko centram tiks atklāta “Pētera Martinsona māja” ar mākslinieka radīto darbu pastāvīgu ekspozīciju no mākslas centra kolekcijas.

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top