Liena Baklāne, Paulis Postažs. Gleznu izstāde. (Līdz 26.03.2022.)

Izstādes afiša

Cienījamie mākslas draugi!

Esam priecīgi paziņot, ka no 2022.gada 12.februāra līdz 26.martam, Valmieras muzeja Izstāžu namā,  ar iedvesmojošu un krāšņu gleznu izstādi, mūs priecēs mākslinieki – Liena Baklāne un Paulis Postažs.

 

Gleznotāju pāris Paulis Postažs un Liena Baklāne ir vienaudžu tandēms (abi dzimuši 1976.g.), kas izveidojies esot klases biedriem Jāņa Rozentāla mākslas skolā, tad studējot glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā, līdz kļūstot par divu meitu un glezniecības stiprinātu ģimeni, kur katram ir sava daļa un savs pienesums kā ikdienas dzīvē, tā mākslā.

Viņiem patīk izstādīties kopā, papildinot vienam otru un kopā labi izskatīties, lai arī tas nenotiek bieži.

Glezniecība ir abu mākslinieku sirdslieta, ikdienas neatliekams darbs, amata, mākslas būtības un dzīves izzināšanas instruments.

“Tas, ko es gleznoju šodien, balstās uz to, ko gleznoju vakar, bet rītdiena smels no tā, ko gleznoju šodien.” Šādu domi Paulis Postažs izteicis kādā no savu gleznu katalogiem. Mākslinieks ir konsekventi uzticīgs eļļas glezniecībai, skrupulozi sekojot pakāpeniskajam un laikietilpīgajam tehnoloģiskajam procesam, slīpējot savu mākslas valodu, pasaules un cilvēku attiecību redzējumu.

Lai arī mākslinieks nenoliedz fotogrāfijas klātbūtni, fotogrāfija ir tikai starta punkts ceļā uz kompozīciju, kas gleznošanas procesa laikā aizved formas skaistuma un garīgas skaidrības meklējumos, atmetot lieko, ar renesanses meistaru atbalstu pietuvojoties ideālajam, ģeometriski tīrās un pareizās formas vilinājumam… Laikā izstieptais, pakāpeniskais gleznošanas process sekmē iedziļināšanos absolūti visā. Krāsas, gaismas, formas, proporciju, telpas un plaknes valodā, apkārtējās pasaules raidīto impulsu atbalsīs. Patiesībā vērtību noskaidrošanu, gūstot sev un sniedzot citiem, stabilitātes un bezmaz vai sakrālās harmonijas sajūtu.

Liena Baklāne savukārt ir akrila tehnikas akceptētāja. Viņas temperamentam piemērotāka ir ātra rīcība, ko pieprasa ātri žūstošais materiāls. Arī Lienai, tāpat kā Paulim, idejas nekur nav tālu jāmeklē. Tepat apkārtējā dabā, savos bērnos, pasaules mākslas vērtību krājumos. Lienas darbos pasaule uzmirdz. Gaismai atsaucas viss dzīvais. Ziedi, bērni, sieviete. Katram ziedam sava seja, katram zaram savs izliekums un iekļaušanās kopējā ritmā. Un krāsu spožums! Arī gleznas virsma pievieno savu balsi krāšņajai dzīvības himnai. Māksla viņai ir ceļš kā izprast pašai sevi.

Mākslas zinātniece

Baiba Magdalēna Eglīte

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top