Dārzeņu izstāde KARTUPELIS (no15. līdz 18. septembrim)

Izstādes Kartupelis afiša

No 15. līdz 18. septembrim no plkst. 9.00 līdz 17.00 Valmieras muzeja Garšaugu dārzā būs skatāma dārzeņu izstāde KARTUPELIS. Izstādē dažādas kartupeļu šķirnes piedāvā Z/S “Piekalnes”, Bio p/s “Varšavas”, SIA “Aloja Agro”, zemnieks Imants Skuja.

Kartupelis noteikti ir teju katra latvieša iemīļotākais dārzenis un grūti pat iedomāties kā būtu, ja kartupeļi pie mums tā arī nebūtu atceļojuši. Pirmie savvaļas bumbuļi tika atrasti Ankonas apmetnē Peru ziemeļos. Šis atradums ir aptuveni 4,5 tūkstošus gadu vecs. Titikakas ezera krastos izrakumu laikā tika atrasts sens kartupeļu lauks, kas tika kultivēts IV gadsimtā pirms mūsu ēras. Havajiešu mīts vēsta, ka bēgdama no sava nāvīgā mīļākā, Lono-Mu-Ku pazaudēja kāju. No tās izauga pirmais saldais kartupelis. Kartupelis ir daudzgadīgs nakteņu dzimtas augs. Pašlaik tā ir pasaules ceturtā svarīgākā lauksaimniecības kultūra. Pasaule pazīst vairāk nekā 7000 savvaļas un cilvēka selekcionētu kartupeļu šķirņu. Visvairāk tos audzē Ķīnā, Indijā un Krievijā. 1995. gadā kartupelis kļuva par pirmo dārzeni, kurš tika izaudzēts kosmosā.

Pastāv vairākas versijas par to, kā kartupelis nonāca līdz eiropiešu galdiem. Laurus par kartupeļu atvešanu grib iegūt gan spāņi, gan arī briti. Ir versija, ka spāņi bija pirmie, kas uzzināja par to eksistenci, un neparasto augu nosūtīja pat Romas pāvestam. Tomēr vēsture saglabājusi Tomasa Heriota vārdu, kurš 1568. gada 28. jūlijā uz Angliju atveda neparastu kravu, ko ieguvis no slavenā pirāta Frensisa Dreika, kas, savukārt, bija to nolaupījis spāņiem. Šajā kravā nebija nekas cits, kā vien visparastākie kartupeļi. Kartupeļus iedēstīja karaļa Īrijas rezidencē, līdz ar to Īrija kļuva par pirmo valsti Eiropā, kur šis dārzenis kļuva par galveno pārtikas produktu. Latvijā kartupeli ieveda 1673. gadā. Kurzemes un Zemgales hercogiste ieveda un vēlāk sāka audzēt kartupeļus pārtikai, tomēr tos pārsvarā izmantoja cūku nobarošanai. Saglabājies Kurzemes hercoga Jēkaba Ketlera kanclera fon Felkerzāma dēla ieraksts par to, ka hercogs licis ievest dārgos kartupeļus, lai pacienātu galmu. Tomēr katram vīram, labākajā gadījumā, ticis pa vienam kartupelim. Sākumā šie dārzeņi cilvēku vidū nebija iecienīti. Problēmas radīja tas, ka neviens nemācēja pareizi pagatavot šo dārzeni. Valdīja uzskats, ka ēdams ir nevis bumbulis, kas aug zem zemes, bet gan zaļās ogas, kuras izveidojas pēc ziedēšanas. Pat novārītas cukurā tās bija sīvas un negaršīgas un to lietošana izraisīja nopietnu saindēšanos. Tikai vēlāk atklājās, ka ēdamas ir nevis ogas, bet kartupeļu bumbuļi.

Pakalnu ģimenes zemnieku saimniecība “Piekalnes” visbiežāk asociējas ar kartupeļiem. Un ne bez iemesla, jo pēc Vācijā izveidotās un mūsu izaudzētās sertificētās kartupeļu sēklas brauc no visām Latvijas malām. Kopš 2000. gada saimniecība ir vācu kartupeļu selekcijas un pavairošanas kompānijas “NORIKA” oficiālais pārstāvis Latvijā. Z/S “Piekalnes” piedāvājumā ir Vācijā veidotās kartupeļu šķirnes, kuras īsā laika periodā ir kļuvušas populāras ne tikai kartupeļu audzētāju, bet arī īstenu gardēžu vidū. Jau kopš darbības pirmsākumiem saimniecība sadarbojas ar Aloja Starkelsen, nodrošinot ražošanai cietes kartupeļus, savukārt visiem čipsu mīļotājiem sagatavo gan sēklas materiālu, gan nodrošina kartupeļus čipsu ražošanai Latvijā “Ādažu Čipsiem”. Lai arī Z/S “Piekalnes” vispamanāmākā daļa ir kartupeļi, kopš uzņēmuma dibināšanas saimniecība nodarbojas arī ar graudaugu, rapšu un pupu audzēšanu. Plašāka informācija: www.piekalnes.lv

SIA “Aloja Agro” ir sēklaudzēšanas saimniecība, kura bioloģiski audzē kartupeļus, pelēkos zirņus, auzas, griķus, zālājus sēklas ieguvei. Graudaugu pirmapstrādi veic pašu kaltē, kas ir bioloģiski sertificēta. Saimniecība ir viena no lielākajiem bioloģisko zirņu ‘Bruno’ audzētājiem pārstrādei, proteīna un miltu ieguvei. Kopš 2019. gada saimnieko bioloģiski. Vācijas kartupeļu audzēšanas un pavairošanas uzņēmuma EUROPLANT pārstāvis Latvijā vairāk kā 20 gadus. Izplata un pavairo sertificētu sēklas materiālu pārtikas un cietes kartupeļiem. Katru gadu tiek organizētas lauku dienas, kurās tiek demonstrētas un salīdzinātas jaunas un jau zināmas vairāk kā trīsdesmit kartupeļu šķirnes. Plašāka informācija: www.alojaagro.lv

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top