Ziedu izstāde “Gladiolas”, Modra Paegļa kolekcija (26. un 27. augustā)

Gladiolu izstādes afiša

Valmieras muzeja Garšaugu dārzā 26. un 27. augustā būs skatāma GLADIOLU IZSTĀDE.

Gladiolu kolekciju piedāvā Rūjienas kolekcionārs Modris Paeglis.

Modra gladiolu valstībā ir ap 450 šķirņu, to pārstāv gan Krievijas, gan Ukrainas selekcionāru šķirnes,  un protams, Latvijas selekcionāru Laimoņa Zaķa, Jura Bāzes un Visvalža Viņķeļa radītās gladiolas. Kolekcionārs par katru savu gladiolu var stāstīt kā no grāmatas,  jo tā ir viņa prāvās pieredzes enciklopēdija.

Katram gadalaikam ir savi īpašie simboli un lietas, kas ar tiem saistās visvairāk. Vasaras un rudens mija, sevišķi 1. septembra svētki, pavisam noteikti atmiņā atsauc garos, staltos ziedu starus, kuri rotājas visdažādākajās krāsās. Vien retais zina, ka šis zieds patiesībā nāk no gluži citas klimatiskās joslas, kur valda karstā vasaras saule. Romas impērijas laikā šis ziedaugs bija oficiālais gladiatoru simbols, jo lapu forma atgādinājusi zobenu. Gladiolas (Gladiolus) vēsturiskais stāsts ir pārsteidzošs ar to, cik veiksmīgi tā spējusi pielāgoties Latvijas apstākļiem, kur saule lutina vien aptuveni pusgadu. Tāpat kā gladiolas izraibina lielu daļu Latvijas dārzu, dzimtajā pusē kā vijīga josta tās apņem teju visu Vidusjūras piekrasti, sākot no Āfrikas līdz pat Tālajiem Austrumiem. Izstāde apskatāma visu diennakti, ieeja bez maksas.

_______________________________________________

GLADIOLU PARĀDE

Valmieras muzeja Garšaugu dārzā šodien un rīt – 26., 27. augustā apskatāma gladiolu kolekcijas izstāde ar 89 dažādu šķirņu ziediem no balta līdz tumši sarkanajam, no saulaini dzeltenā līdz dūmakaini pelēkajam…

Šeit atradīsiet gan izstāžu čempiones, gan līderes, gan dažādās izstādēs apbalvotas šķirnes. Šeit atradīsiet šķirnes, kuras tiešām var nosaukt par šedevriem, kuras augstu novērtētas Čehijā, Lietuvā un Latvijā, gan ASV, Kanādā un Krievijā. Šeit Jūs atradīsiet labi augošas, ražīgas un veselīgas šķirnes. Šeit atradīsiet šķirnes, kas piemērotas grieztajiem ziediem, dažādu kompozīciju un buķešu veidošanai, no agras, līdz vidēji vēlai ziedēšanai. Šeit atradīsiet šķirnes, kuras ir iespējams pasūtīt pie kolekcionāra caur mājaslapu www.gladiolapluss.lv

Protams, varam teikt, ka katrai savs skaistums, bet… it kā divas līdzīgas šķirnes, tomēr vienai varam pielikt plusiņu ar ko tā būs labāka par savu līdzinieci. Varbūt tieši GLADIOLA PLUSS  varēs Jums piedāvāt šķirnes par kurām teiksiet: Brīnišķīgi! Tieši tādas es vēlējos! Stādīsim, audzēsim un lolosim mūsu karalieni – gladiolu.

Vienmēr laipni – Modris Paegle.

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top