Pārskati savu grāmatu plauktu!

afiša

Palīdzi mums veidot izstādi par Niklāvu Strunki!

Šoruden, no 4. oktobra līdz 20. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā būs skatāma Niklāva Strunkes 130. jubilejai veltīta izstāde “Čau, Niklāv Strunke!” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Niklāvs Strunke (1894–1966) bija daudzpusīgs latviešu mākslinieks, kura dzīves ceļš vedis arī uz Valmieru. Gleznotājs, grafiķis, darbojies vitrāžā, scenogrāfijā, rakstījis par mākslu (arī ar pseidonīmu Palmēnu Klāvs), viens no oriģinālākajiem māksliniekiem latviešu modernistu paaudzē.

Iespējams arī Tavi ceļi krustojušies ar Niklāva Strunkes daiļradi Tavā grāmatu plauktā! Niklāvs Strunke bija daudzu izdevniecības “Valters un Rapa” grāmatu vāku un ilustrāciju autors, sniedzot nozīmīgu ieguldījumu grāmatu grafikā un veidojot pamatu latviešu grāmatu grafikas klasikai, piemēram, radot ilustrācijas tādiem darbiem kā Annas Brigaderes “Spēka dēls” (1923), “Melnās pasakas” (1925), Viļa Plūdoņa “Eža kažociņš” (1927), Aleksandra Čaka “Umurkumurs” (1932).  Laikposmā no 1920. līdz 1944. gadam viņš uzzīmēja vairāk kā 700 grāmatu vāku, ilustrēja ap 30 romānu, dzejas vai pasaku grāmatu.

Varbūt Tavā grāmatplauktā atrodas kāda Niklāva Strunkes ilustrēta grāmata? Pārskati savu grāmatu plauktu un, ja esi gatavs nest savu artavu izstādes tapšanā, nes grāmatu uz Valmieras muzeju! Pēc izstādes beigām, protams, atgūsi to atpakaļ ar pievienotu vērtību – tā būs piedzīvojusi zvaigžņu stundu izstādes prožektoros un nesusi laikmeta liecību, kuru kļūst arvien mazāk.

Grāmatas gaidīsim līdz 20. septembrim.

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top