Izzini un piedzīvo! MUZEJU NAKTS 2024 / 18.05.

afiša

2024.gada 18. maijā jau divdesmito reizi Latvijā norisināsies starptautiskā Eiropas muzeju akcija “Muzeju nakts”. Šogad “Muzeju nakts” vienojošā tēma Latvijas muzejos – izzināt un iegūt, pētīt un saprast. Attīstot pasākuma vienojošo tēmu, Valmieras muzejs šajā vakarā ikvienu aicina izzināt un piedzīvot, apmeklējot Valmieras muzeja ekspozīcijas un izstādes, koncertus un teātra izrādi, kā arī piedaloties dažādās aktivitātēs ģimenēm ar bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara pulksten 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai.*

IZSTĀDES

Muzeju naktī Valmieras muzejs piedāvā ielūkoties muzeja ekspozīcijās un aktuālajās izstādēs.

No plkst. 19.00-01.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā (Bruņinieku iela 3) aplūkojama Anitas Celmas tekstilmākslas izstāde “Atgriešanās” un izstāde “Laika dārzs”, četru mākslinieču – Birutas Jansones, Antras Galzones, Lailas Stradas, Gitas Sirmās interpretācija par laika un dārza tēmu. Turpat foajē skatāma ekspresizstāde “Abi labi. Kokmuižas alus un Valmieras minerālūdens”, savukārt pagrabstāvā pieejams atklātais krājums-ekspozīcija “Mājā un sētā”, kur vienkopus iespējams aplūkot vairāk nekā 500 krājuma vienības, kas vēsta piecus Latvijas kultūrvēsturiskajā sētā nozīmīgus stāstus – par gaismu, pūru, pienu, maizi un veļu.

No plkst. 19.00-01.00 ikvienam būs iespēja apskatīt un izstaigāt Valmieras pils kultūrvides centru un vēstures ekspozīciju “de Woldemer” (Bruņinieku iela 1), kas muzeja apmeklētājus ievedīs stāstā par Valmieras senāko vēsturi, ļaujot iepazīt, kā valmierieši dzīvoja laikā no 13. līdz 18. gadsimtam.

Atgādinām, ka, rūpējoties par eksponātu, mākslas darbu un ekspozīcijas elementu saglabāšanu, pasākuma laikā apmeklētāju plūsma tiks ierobežota, kā arī atsevišķas ekspozīcijas interaktīvās daļas nebūs pieejamas. Tāpat pasākuma laikā Valmieras Tūrisma informācijas centra pakalpojumi apmeklētājiem nebūs pieejami. Ieeja muzejā akcijas laikā ir bez maksas.

No plkst. 18.00-00.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā skatāma sadarbībā ar Valmieras muzeju tapusi izstāde “Mācītājs Jānis Neilands (1840-1915)”, kura tiks atklāta plkst. 20.00 ar Valmieras muzeja Novadpētniecības un apmeklētāju centra vadītājas, vēsturnieces Ingrīdas Zīriņas stāstījumu par mācītāju Jāni Neilandu un Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītājas, vēsturnieces Lienes Rokpelnes ieskatu baznīcas vēsturē.

AKTIVITĀTES UN RADOŠĀS DARBNĪCAS

Valmieras muzejs aicina iesaistīties radošās aktivitātēs, kas paredzētas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Valmieras pilsdrupās laukumā iepretim guļbaļķu klētij iespēja piedalīties radošajās darbnīcās bērniem – no plkst. 19.00-20.00 mākslinieces Antras Galzones radošā darbnīca “Brīnumdārzs”, no plkst. 20.00-21.00 mākslinieces Gitas Sirmās radošā darbnīca “Botāniskā monotipija”. No plkst. 20.00-21.00 “de Woldemer” mācību telpā ikviens aicināts, līdzi ņemot savu krekliņu vai auduma maisiņu, sietspiedes tehnikā uzdrukāt “de Woldemer” zīmogu. No plkst. 21.00-22.00 ārpusē pie Valmieras pils kultūrvides centra darbosies Valmieras “naudas kaltuve”.

KONCERTI UN IZRĀDE BĒRNIEM

No plkst. 19.00-20.30 Valmieras muzeja Garšaugu dārzā (Pilskalna iela 2) skanēs Valmieras Mūzikas skolas audzēkņu koncerts “Izskan notis no Valmieras muzeja krājuma”.

Savukārt plkst. 20.00 ar Valmieras muzeja direktores Ivetas Blūmas svētku uzrunu iesāksies pasākumu programma Valmieras pilsdrupās. Īsi pēc programmas atklāšanas no plkst. 20.00-21.00 aicinātas ģimenes ar bērniem uz muzikālu izrādi bērniem “Ūdens sarunas”, kas stāstīs par mazās Lāsītes lielo sapni nokļūt okeānā. Savā ceļojumā Lāsīte satiks Strautiņu un Gauju. Sarunās tiks atklāti dzīves skaistākie un bīstamākie mirkļi, radot mazajā stāsta varonē pārliecību, ka vislabākā vieta pasaulē tomēr ir mājas. Lomās: Daina Dzvinko, Uģis Točs, Evija Dzvinko. Stāsta un mūzikas autore: Elīna Krastiņa. Dziesmu aranžētājs: Kristaps Krievkalns. Scenogrāfe, tērpu autore: Jolanta Rone.

No plkst. 22.00-23.30 izskanēs vakara koncerts “Pēkšņi liekas, ka jāraksta dzejoļi”, kurā uzstāsies Nora Urbāne, Mārtiņš Pūcītis un Renārs Veličko. Koncertprogramma ir kā saruna ar dzejnieku Imantu Ziedoni caur viņa dzeju, kas ietērpta Renāra Veličko un fonda “Viegli” mūziķu sakomponētajā mūzikā.

Svētku programmu no plkst. 23.30-00.30 noslēgs Valmieras 2. vidusskolas jauniešu grupas “Defaults” koncerts, kurā skanēs popmūzika un poproks.

/Ieeja bez maksas/

*18. maijā Valmieras muzejs pa dienu ierastajā darba laikā apmeklētājiem būs slēgts.

 

! Pasākuma laikā var tikt filmēts un fotografēts. Video un foto materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

 Ar Valmieras muzeja teritorijas ēkām un to atrašanās vietām var iepazīties šeit.  

 

afiša

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top