Ziedu izstāde NARCISES Valmieras muzeja Garšaugu dārzā / 02.05. – 04.05.

afiša

No 2024. gada 2.-4. maijam Valmieras muzeja Garšaugu dārzā (Pilskalna ielā 2) skatāma ziedu izstāde NARCISES, kurā aplūkojami narcišu ziedi no Ilzes Šmites zemnieku saimniecības “Ozoli” un Kristīnes Markus kolekciju dārza “Laimes dārzs”.

“Sniegpulksteņi iezvana pavasari, bet narcises paziņo, ka tas beidzot ir klāt,” saka narcišu audzētāja Ilze Šmite. Narcises izsenis uzskatītas par pavasara vēstnesēm. Ar savu dzīvespriecīgi dzelteno krāsu vai reibinošo smaržu tās nudien spēj uzmundrināt pēc tumšās ziemas. Narcises savvaļā izplatītas Rietumeiropā un Dienvideiropā un Latvijā savvaļā nav sastopamas, toties tās plaši audzē dārzos. Lai arī savvaļā sastopamas apmēram 30 sugas, mūsdienās selekcionēto narcišu šķirņu skaits ir mērāms desmitos tūkstošu. Narcišu ziedu formas un krāsas ir ļoti dažādas. To ziedi variē no baltiem un dzelteniem, līdz pat aprikožu un rozā toņiem ziedu vainadziņos. Tāpat kā ziedu formas – no klasiskām trompetziedu narcisēm līdz daudzziedu un bagātīgi pildītām narcisēm.

Zemnieku saimniecībā “Ozoli” narcises vairumā sāktas audzēt 20.gs. 80. gadu vidū gan ziediem, gan sīpolu pavairošanai. Šobrīd saimniecībā audzē ap piecdesmit dažādu narcišu šķirņu un var iegādāties narcišu ziedus, savukārt rudens pusē iespējams iegādāties narcišu sīpolus.

Kristīnes Markus iekoptajā “Laimes dārzā” pēdējo piecu gadu laikā izveidota ap sešdesmit dažādu ziedlaiku šķirņu narcišu kolekcija, sākot no agrajām savvaļas narcišu varietātēm līdz modernajām šķirnēm.

 

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top