Seminārs “Latvijas vēsturiskie krogi: apzināšana, pētījumi, saglabāšana…” sadarbībā ar Historia.lv / 24.04.

titulattēls

Vēsturiskās krogu ēkas ir nozīmīgas gan kā kultūrvēsturiskas vietas un vēstures notikumu liecinieki, gan kā Latvijas arhitektūras mantojuma sastāvdaļa. Pēdējo 120 gadu laikā notikušo dažādo sociālekonomisku pārmaiņu rezultātā daudzas krogu ēkas vispirms tika piemērotas citām vajadzībām, bet tad nereti pavisam pamestas, kas lielākoties rezultējas ar to pilnīgu izzušanu vai neatgriezenisku pārbūvi. Mūsdienu strauji augošā urbanizācija šo procesu vēl tikai paātrina… Tāpēc šodien svarīgi gan vizuāli dokumentēt vēl pastāvošās krogu ēkas un apkārtējo ainavu, gan pētīt un popularizēt to vēsturi, lai veidotu izpratni par vēsturisko krogu saglabāšanas nozīmi un mūsdienīgas izmantošanas iespējām.

Lai informētu par jau padarīto un sniegtu ieskatu krogu vēstures daudzpusīgajos aspektos, Latvijas vēstures materiālu brīvpieejas krātuve un novadpētniecības platforma Historia.lv sadarbībā ar Valmieras muzeju 2024. gada 24. aprīlī rīko semināru – lasījumus “Latvijas vēsturiskie krogi: apzināšana, pētījumi, saglabāšana…”.

Norises vieta: Valmieras muzeja Izstāžu nams. Sākums plkst. 10.00. Ieeja bez maksas.

PROGRAMMA

Ierašanās un kafija no 9.30

Valters Grīviņš (Historia.lv), “Latvijas vēsturisko krogu katalogs: projekta mērķis, pirmo divu gadu darba rezultāts un nākotnes perspektīvas”

Valters Grīviņš (Historia.lv), “Latvijas lauku krogi: ieskats vēsturē un tipoloģijā”

Ingrīda Zīriņa (Valmieras muzejs), “Krogu vēstures materiāli Valmieras muzeja krājumā”

12.20 Kafijas pauze

Indulis Zvirgzdiņš (Latvijas Zinātņu vēstures asociācija), “Piena separators alus mucas vietā: pārmaiņas lauku krogu ēku pielietojamā 20. gs. I pusē”

Artis Zvirgzdiņš (Arhitektūras platformas A4D redaktors), “Lielceļš, ainava un arhitektūra. Vidzemes šosejas krogi posmā no Līgatnes līdz Veselavai”

Ieva Groza, Dainis Groza “Lēdurgas krogs: īpašnieka pieredze kroga ēkas saglabāšanā un atjaunošanā”

 

Informācija: Valters Grīviņš, tel.nr. 29151826, [email protected]

 

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top