Stāsts par maizi un pienu

titulattēls

Nodarbība sniegs iespēju labāk izprast maizes un piena produktu tapšanas gaitu, iepazīties ar vēsturiskajiem darba rīkiem un to pielietojumu. Vienlaikus tas būs stāsts par dzīvi tradicionālā lauku sētā un pārmaiņām, ko sev līdzi nes tehnoloģiju attīstība. Nodarbības laikā dalībnieki apmeklēs Valmieras muzeja atklāto krājumu-ekspozīciju “Mājā un sētā”. Tajā vienkopus apskatāmi etnogrāfiskie priekšmeti, kas izmantoti saimniecībās Valmieras novadā un liecina par tradīcijām, kas pastāvējušas šajā Vidzemes daļā. Iepazīstoties ar senajiem darbarīkiem, skolēni atklās procesu, kā graudi pārtop par miltiem un kā no tiem tiek pagatavota maize, un kāds ceļš svaigi izslauktam pienam “jānoiet”, lai uz mūsu galda nokļūtu dažādi piena produkti.

Kopā mācīsimies atpazīt dažādus graudus un izmēģināsim miltu malšanu. Skolēniem būs iespēja nogaršot atšķirīgas maizes šķirnes un izbaudīt svaigi kulta sviesta garšu uz maizes šķēles.

Sasaiste ar mācību tēmām:
– Integrētā mācību programma sešgadīgiem bērniem: “Es vēlajā rudenī”
– Dizains un tehnoloģijas: “Kā cep maizi? Kā atspoguļo maizes tapšanas ceļu?”
– “Kā mainās graudaugu un pākšaugu ēdienu konsistence atkarībā no izmantotā šķidruma daudzuma?”
– “Kā griež šķēlēs un gabaliņos produktus, lai pagatavotu maizītes?”

Mērķauditorija – pirmsskola (5–6 g.v.), 1.–6. klašu skolēni.
Programmas ilgums – 60 min.
Maksa par nodarbību – 3.00 Eur/persona (Valmieras novada skolēniem – 2.00 Eur/persona).

Lai pieteiktu programmu, sazinieties ar muzejpedagoģi Kristīni Cīruli, zvanot 64207637 vai rakstot [email protected].

 

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top