PUZURI / 25.11. – 24.01.

afiša

No 2023. gada 25. novembra līdz 2024. gada 24. janvārim Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma izstāde PUZURI.

Mūsdienās puzurus, galvenokārt, pazīst kā Ziemassvētku rotājumus, tomēr senāk tos gatavoja no rudens līdz pavasarim un tie bija neatņemama sastāvdaļa arī daudzos citos godos – kāzās, kristībās, bērēs. Puzuri ir vieni no senākajiem latviešu rotājumiem. Dažādi vērumi un figūras no niedrēm, rudzu vai kviešu salmiem, olu čaumalām, zosu spalvām un ēveļskaidām senatnē bija pazīstami ne tikai latviešiem, bet tādus darināja arī Ziemeļeiropā un Centrāleiropā.

Viena no puzuru tradicionālākajām formām ir oktaedrs, kuru veido 12 kopā savērti salmiņi. Pastāv viedoklis, ka ideja par puzura pamatelementu – “kristālu” jeb astoņskaldni – radās, domājot par Visumu un tā uzbūvi, tādējādi puzuris ataino telpisku pasaules modeli. Puzuru gatavošana ietver ne tikai darināšanas prasmes, bet arī izpratni par latvisko dzīvesziņu, dabas un Visuma likumiem, kā arī ģeometrijas likumsakarībām.

Izstāde tapusi sadarbībā ar tautas lietišķās mākslas daiļamata meistari Ausmu Spalviņu, kura ir viena no zināmākajām un pieredzes bagātākajām puzuru darināšanas meistarēm Latvijā un devusi nozīmīgu ieguldījumu puzuru darināšanā un popularizēšanā, veidojot meistarklases un vadot seminārus.

Izstādē piedalās: Ausma Spalviņa, Ārija Bērze, Aija Brikmane, Andris Roze, Sanita Lipšāne, Inga Geduševa, Vita Bogana, Inga Grīnbauma, TLMS “Ataudze” dalībnieki Ineta Vēvere, Natālija Raiļana, Egita Zviedre un Akiko Mizoguchi.

Izstādi 9. decembrī papildinās puzuru darināšanas meistarklases* Ausmas Spalviņas, Aijas Brikmanes un Ingas Geduševas vadībā un tradīciju izzināšana Gunas Mednes stāstījumā.

25.novembrī plkst. 15.00 izstādes atklāšana. Dziesmu un bungu aplis ar Baibu Vanagu.

* Puzuru darināšanas meistarklases norisināsies ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.
vkkf logo

 

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top