AIVARA LEIŠA LEKCIJA par Jāni Staņislavu Rozi / 19.10.

Afiša

 

2023. gada 19. oktobrī plkst. 16.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā aicinām apmeklēt gleznotājam Jānim Staņislavam Rozem (1823-1897) veltītu LEKCIJU, kuru vadīs mākslas zinātnieks Aivars Leitis.

Lekcija papildinās Valmieras muzeja Izstāžu namā no 2023. gada 13. oktobra līdz 17. novembrim skatāmo izstādi “Uzgleznots portrets. Jānis Staņislavs Roze”, kas veltīta novadniekam, latviešu pirmajam portretistam un pirmajam latviešu izcelsmes mākslas akadēmiķim Jānim Staņislavam Rozem, kuram šogad – 200. Jāņa Staņislava Rozes dzīvesstāstu mūsdienās apvij leģendas un pārstāstījumi, taču pārbaudītu faktu ir daudz mazāk. Nesenāko un apjomīgāko mākslinieka dzīvesgājuma pētījumu veicis mākslas zinātnieks Aivars Leitis, kurš monogrāfijā “Leģendas hipotēze” (2012) īstenojis vienu no šķietami neiespējamiem uzdevumiem – izpētījis vienu no noslēpumainākajām personībām latviešu mākslas agrīnajā posmā. Vēstījumu par Jāni Staņislavu Rozi autors nosaucis par “leģendas hipotēzi”, apzinoties informatīvā materiāla nepilnību un pretrunīgumu, kas pētniecības darbam gan piešķīris azartu, tomēr ierobežojis izteikties apgalvojuma formā:

“Gleznotāja dzīves gaita nedod miera pētniekiem. Liels ir kārdinājums to rekonstruēt. Kaut vai tikai tāpēc, ka daļa uzgleznoto portretu ir nozīmīgi arī mūsdienās, un būtu tuvredzīgi viņa talantu novērtēt par zemu. Turklāt savulaik Jānis Staņislavs Roze latviešu mākslā ar dažiem saviem sasniegumiem ir bijis pirmais.”

/Lekcijas apmeklējums ir bez maksas/

 

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top