Karīna Vītiņa / Mārtiņš Skuja. MĀKSLINIEKA VĀRDS PALIKS VĒSTURĒ / 13.10. – 17.11.

Izstādes afiša

No 2023. gada 13. oktobra līdz 17. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma Karīnas Vītiņas un Mārtiņa Skujas izstāde MĀKSLINIEKA VĀRDS PALIKS VĒSTURĒ.

“Kad Staņislavs Roze saprata, ka ar klasisku mākslas izstādes pieminēšanu avīzes lappusēs ir par maz, viņš drosmīgi pasludināja: “Lāzeri, mašīnas un AI, esmu gatavs!” Svinot 200 gadu jubileju, Staņislavs Roze turpina radīt mākslas darbus, pakļaujot sev cita laikmeta tehnoloģijas. Ceļotājs laikā, pionieris pirms sevis vai tikai mākslīgi radīts tēls? Ienāc izstādē un uzzini, kā viens mākslinieks un divi dizaineri sasaista pagātni ar tagadni, tagadni ar nākotni un lāzera staru gaismas kūli ar mašīnu matemātisko soļa gājumu. Pindzeles var pagaidīt, lai runā AI,” tā izstādi piesaka dizaineri un mākslinieki Karīna Vītiņa un Mārtiņš Skuja.

Mārtiņš Skuja un Karīna Vītiņa, sekojot līdzi aktuālajām tendencēm pasaulē, tehnoloģiju attīstībai, sociālās vides evolūcijai un ģeopolitiskajiem notikumiem, sapratuši, ka arvien vairāk cilvēka ikdienā ienāk mūsdienu tehnoloģijas, datorizētas iekārtas un mākslīgais intelekts. Arī mākslas un dizaina jomā. Tas raisa daudz jautājumu un, kā jau viss jaunais, tiek uzņemts nelabprāt un ar zināmu baiļu sajūtu. Radošajā jomā diskusijas raisa jautājumi par ētiku un autortiesībām – cik ētiski ir izmantot šādus rīkus un kurš vai kas tad īsti ir autors? Cilvēks vai viņa radītais Mākslīgais intelekts?

/Mārtiņš Skuja/
Dizainers un mākslinieks Mārtiņš Skuja absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina nodaļu, iegūstot bakalaura (BA, 2017) un maģistra (MA, 2019) grādu. Absolvējis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, specializējoties materiālu dizainā (2013). Kopš 2013. gada regulāri piedalās grupu izstādēs. Pārstāvējis Latvijas Mākslas akadēmiju starptautiskā projektā “Emerging Lines” Vroclavā, Polijā. Savā radošajā darbā pievēršas kinētikai un skaņu pasaulei, apvienojot metālmākslu un art design.

/Karīna Vītiņa/
Dizainere un māksliniece Karīna Vītiņa absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļu, iegūstot bakalaura (BA, 2017) un maģistra (MA, 2019) grādu. Papildinājusi zināšanas un prasmes pakalpojumu dizainā Dublinas Nacionālajā mākslas un dizaina koledžā, Īrijā (2018), produktu dizainā Ulsteras Universitātē, Ziemeļīrijā (2017), un industriālajā dizainā Lincas Mākslas Universitātē, Austrijā (2015). Absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, specializējoties materiālu dizainā (2013).
Izstādēs piedalās kopš 2013. gada. Valmieras Starptautiskajā multimediju festivālā, iesaistot desmit Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņus, veidojusi instalāciju “Noturēties virs ūdens”. Veidojusi un piedalījusies grupu izstādē “136 hektāri” Dublinā, Īrijā. Pārstāvējusi Latviju ar dizaina lampu “BUD” jauno dizaineru mesē Sallone Sattelite Maskavā, Krievijā. Ieguvusi balvu Starptautiskajā dizaina izstādē Design Isle par apavu dizainu “I WAS HERE”. Aizraujas ar tehnoloģiju un dizaina inovācijām, aktīvi iesaistās projektos un Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas procesos kā audiovizuālais pedagogs.

 

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top