Andas Munkevicas izstāde PLŪST / 04.08. – 04.10.

Izstādes afiša

No 2023. gada 4. augusta līdz 4. oktobrim Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma Andas Munkevicas stikla mākslas izstāde PLŪST.

“Plūst gaisma, plūst emocijas, stikls plūst un upe. Tāpat laiks un domas. Viss plūst un mainās, viss ir kustībā. Uz kurieni un kā – tikai un vienīgi katra paša lēmums. Arī laiks plūst ik katru mirkli un katru mirkli mēs izdarām izvēles. Līdz ar to esam līdzatbildīgi par to, kas notiek mums apkārt. Ir tikai viens likums – un tā ir sirdsapziņa. Stikls ir materiāls, kas nes ieslēgto gaismu,” tā par izstādi saka māksliniece Anda Munkevica.

Anda Munkevica ar stiklu strādā vairāk nekā trīsdesmit gadus. Eksperimentējot ar materiālu un metodēm, māksliniece stikla darbos iedveš dziļu tēlainību. Anda Munkevica ir ne vien vadošā stikla māksliniece Latvijā, bet arī ievērojama starptautiskā mērogā. Stikla mākslas pētnieks un vēsturnieks, mākslas zinātņu doktors Milans Hlavešs mākslinieci raksturo kā vienu no “nozīmīgākajām personībām starptautiskās stikla mākslas pasaulē, bez kurām tā būtu grūti iedomājama. Mākslinieci īpaši saista faktūra – slīpētas un pulētas virsmas tajos kontrastē ar raupjām; izmantojot mīksta sakarsēta stikla veidojamību, panākts plastiskums. Anda rod iedvesmu dabas procesos, fenomenos, struktūrās un faktūrās, un viņas interešu lokā ir arī cilvēks, tā ķermenis konfrontācijā ar caurspīdīgo matēriju.”

Anda Munkevica absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas un dizaina nodaļu (BA, 1998, MA, 2001) un Tēlniecības nodaļu (MA, 2021). 20. gs. 90. gadu beigās savas prasmes papildinājusi Amerikas Savienotajās valstīs – Īstleikas Stikla studijā (Eastlake Glass studio), Prata Vizuāli plastisko mākslu centrā (Pratt Fine Arts Centre), kā arī Pilčuka Stikla skolā (Pilchuk Glass School). Māksliniece sarīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes Latvijā un ārzemēs, piedalījusies grupu izstādēs, festivālos, biennālēs un simpozijos vairāk nekā 20 pasaules valstīs. Andas Munkevicas mākslas darbi atrodas Latvijas, Vācijas, Ukrainas, Ungārijas, Krievijas, Ķīnas un ASV muzeju kolekcijās, kā arī privātajās kolekcijās visā pasaulē.

Līdztekus individuālajam mākslinieciskajam darbam Anda Munkevica kopā ar dzīvesbiedru Valentīnu Elstu vada stikla mākslas un dizaina studiju “AM studio”, pievēršoties arī interjera dizainam un arhitektūrai.

InstagramYoutube

Mājas lapa šobrīd atrodas pārveides stadijā, dažas sadaļas tiek papildinātas

X
Scroll to Top