• Latviešu valoda
  • English
  • Deutsch
  • Русский
  • Eesti
  • Simjūda gadatirgus (12.10.2019. pl.9.00)

    To, kā garšvielu un garšaugu lietošana laika gaitā ir mainījusi ēst gatavošanas paradumus, 12.oktobrī Valmieras pils pievārtē aicinās uzzināt Valmiermuižas kultūras biedrība un gardēžu ceļa “Livonijas garša” viesmīlības pieturvietu saimnieki – tirgotāji no Vidzemes, Kurzemes un pat Igaunijas, atdzīvinot kādreizējo viduslaiku tirgus godību. Galdi būs pilni arī ar viduslaiku Livonijā nopērkamiem labumiem: zivīm, kūpinājumiem un žāvējumiem, maizi, govs un kazas piena sieriem, medu, kaņepēm, dārzu un mežu veltēm. Būs dažādas ogas, ķiploki, brūvējumi – vīni un kreptīgi uzlējumi. Bagātīgo piedāvājumu papildinās arī jaunmodīgas ēdamlietas, kuras viduslaiku valmierietim liktu brīnīties – makaroni, nūdeles, zaļais siers, dārzeņu čipsi, tomāti, bioloģiskās želejas konfektes un citi mūsdienīgu garšu meistarstiķi. Viduslaikos pazina arī uz vietas audzētas vai ievestas garšvielas – piļu, muižu un pilsētnieku ķēķos zināja un lietoja piparus, ingveru, pētersīļus, mārrutkus, sīpolus, ķiplokus, safrānu, kanēli un daudz ko citu. Lai zināšanas par garšaugiem un garšvielām aizceļotu tautās, pie “Livonijas garša” tirgotājiem ikviens varēs atrast recepšu krājumus līdzņemšanai, tai skaitā no grāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” (1795).

    Simjūda gadatirgus rosinās iepazīt kopīgo un atšķirīgo viduslaiku un mūsdienu ēdienkartē. “Saknes, ziedi, lapas vai sēklas – dabas piedāvājums, kas mainīja ēšanas paradumus, domājot ne tikai par garšu, bet arī veselību. Mums pazīstamās garšvielas ir ļoti senas. Latvju dainās minēti vairāk nekā 200 augi. Piemēram, dievkociņu, kultūraugs ar smaržīgām lapām, aicināja izmantot, kūpinot gaļu, desas, jo tas dūmiem piešķir patīkamu aromātu, savukārt mārsilu lietoja piparu vietā pie gaļas ēdieniem. Tāpēc Simjūda tirgus bija ne tikai iecienīta vieta ēdamlietu iegādei, bet te varēja arī noskatīties jaunus gatavošanas paņēmienus, iepazīt jaunas garšas,” stāsta I.Blūma.

    Simjūda tirgus jau izsenis ir viens no krāsainākajiem un skaļākajiem rudens līdzjutējiem. Abu satikšanos vienmēr pavada jautras izdarības, lustēšanās, dziesmas un rotaļas. Tas neizpaliks arī šogad. Turklāt būs arī radošās darbnīcas, aicinot redzēt, uzzināt un iemācīties.

    Leģendas vēsta, ka Simjūda tirgus pirmsākumi meklējami kopš Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas uzcelšanas. Tas parasti norisinājās 28.oktobrī, Sīmaņa dienā. Vēlākos gadsimtos tirgus diena kā notikums tika atzīmēta arī kalendārā, kur vietas ierobežojuma dēļ Sīmaņa un Jūdas dienā bija ieraksts “Sim., Jūda”. Tā arī pamazām tirgus ieguva vārdu, ko pazīst ne tikai Latvijā. Pēdējais vēsturiskais tirgus notika 1940.gadā. Kopš 1996.gada Valmieras muzejs atjaunojis vēsturisko Simjūda gadatirgu, godinot tradīcijas, tautas amata prasmju pārmantošanu un to īpašo, kas ceļojis cauri gadsimtiem.

    Gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju dalība Simjūda tirgū tiek nodrošināta “Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam” līdzfinansēta projekta “Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana” (“Livonijas kulinārais ceļš”) laikā.

    Zane Bulmeistare